Skräppost

Vad är skräppost (s.k. spam)?

Skräppost är oönskade reklamutskick, phishing och andra bedrägeriförsök, eller utskick av datorvirus via främst e-post.

På engelska förekommer även synonymerna UCE (unsolicited commercial e-mail, ”oönskad kommersiell e-post”) och UBE (unsolicited bulk e-mail, ”oönskade massutskick av e-post”).

Källa: Wikipedia

Alternativ beskrivning finns även hos IT-ordet Spam

Spamfilter

Vi har ett modernt spamfilter från svenska Halon.

Systemet använder sig av modern spamfiltrering med smart intelligens genom anslutna system på Internet.

Oönskade nyhetsbrev och bulkmail

Till denna kategori hör e-post skickade från seriösa avsändare som ofta köpt adressregister som baseras på myndigheternas officiella register. Det gör att bl.a. info@-adresser och företagsledares adresser är mer utsatta än andra.

Då detta inte är regelrätt spam så stoppas det oftast inte i spamfiltren. Det är i princip omöjligt att avgöra om det är nyhetsbrev du som mottagare vill ha (från t.ex. dina leverantörer) och de som kommer från andra avsändare.

Här är vårt bästa råd att hela tiden ha som rutin att avprenumerera via de länkar som finns i nyhetsbreven (unsubscribe på engelska).

Ökade mängder spam

Den senaste tiden har flera e-postanvändare både hos oss och andra e-postleverantörer fått ökade mängder spam. De innehåller exempelvis tips om hur mottagaren ska kunna tjäna stora mängder pengar och kontaktannonser. Breven är ofta skrivna på svårbegriplig svenska och innehåller nästan alltid en länk som man vill att mottagaren ska klicka på.

Spamförfattarna är dock mycket flitiga på att hitta nya sätt att ta sig igenom spamfiltren då deras syfte är att sprida datorvirus, genomföra ekonomiska bedrägerier eller för att få igenom oönskad reklam. Just i dessa fall har det varit olika avsändare, olika ämnesrader/rubriker, olika text, olika länkar och är skickat från helt olika e-postservrar.

Vi stoppar merparten av dessa, men en del hinner slinka igenom innan en server blir listad som hackad eller nyttjad av spammare. De sista är svåra att stoppa i spamfiltren utan att riskera att riktiga e-mail stoppas.

Arbete pågår kontinuerligt för att förbättra spamfiltret som lär sig själv samt använder sig av internationella källor för sina bedömningar.

Relaterade artiklar